Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Απόστολος Καλδάρας: Τραγούδια από τις 45 στροφές, αρ.2 (1998)

Ο δεύτερος δίσκος της σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" της MINOS-EMI αφιερωμένος στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα κυκλοφόρησε το 1998, ένα χρόνο μετά τον προηγούμενο, και περιλαμβάνει και πάλι δεκαοκτώ τραγούδια που πρωτοκυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών κατά το διάστημα 1961-1971, τα περισσότερα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αν και ερμηνεύονται από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου εκείνης της εποχής.
Ο ίδιος ο συνθέτης είναι και ο στιχουργός στα δώδεκα από τα δεκαοκτώ τραγούδια, ενώ η πιστή συνεργάτιδά του Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υπογράφει τους στίχους τριών τραγουδιών κι από ένα ο Πυθαγόρας, ο Γιώργος Σαμολαδάς και ο Δημήτρης Ρήτας. Τραγουδούν: Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πέτρος Αναγνωστάκης, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Θεόδωρος Σιναΐδης, Φούλη Δημητρίου, Λίτσα Διαμάντη, Καίτη Αμπάβη, Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πάριος και κάποιοι άλλοι μάλλον άγνωστοι τραγουδιστές, όπως: Μάτα Λώρη, Θεανώ Σούκα, Σπύρος Δημητρίου, Ρόδιος Αττακλής, Νίκος Σπυρόπουλος, Νίτσα Αντωνάτου, Εύα Ζάχου. 
Από τα γνωστότερα τραγούδια της συλλογής σε πρώτη εκτέλεση έχουμε το χασάπικο "Το μηδενικό" (Το άγραφο χαρτί) σε στίχους Πυθαγόρα με ερμηνευτή τον Γιάννη Καλατζή από ηχογράφηση του 1971. Τα δυο κορυφαία πάντως τραγούδια είναι και τα δυο σε δεύτερη εκτέλεση. Το ένα είναι το εμβληματικό "Όνειρο απατηλό" (1967) σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Σταμάτης Κόκοτας, ενώ εδώ το αποδίδει ο Γιάννης Καλατζής. Το άλλο έχει τίτλο "Λες κι οργώνω μες στα βράχια" (1967) και το ερμηνεύουν η Καίτη Αμπάβη και ο Γιάννης Καλατζής, ενώ σε πρώτη εκτέλεση το είχε πει νωρίτερα η Βίκυ Μοσχολιού. Αξίζει να επισημάνω εδώ ότι οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στον Δημήτρη Ρήτα που εδώ κάνει την παρθενική του στιχουργική κατάθεση, αν και σε παλαιότερες εκδόσεις το τραγούδι αποδίδονταν λανθασμένα στον Χρήστο Αργυρόπουλο. 


(c) CD | MINOS-EMI | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: