Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Απόστολος Καλδάρας: Τραγούδια από τις 45 στροφές, αρ.3 (2001)

Το 2001 κυκλοφόρησε ο τρίτος και τελευταίος δίσκος της σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" της MINOS-EMI με τραγούδια του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα που περιλαμβάνει συνολικά είκοσι κομμάτια, από τα οποία το ένα είναι οργανικό σε ρυθμό χασαποσέρβικου. Το υλικό αυτή τη φορά προέρχεται από διευρυμένο χρονικό πλαίσιο, αφού φτάνει ως το τέλος της δεκαετίας του '70, αν και ελάχιστα από αυτά τα τραγούδια μπόρεσαν να ακουστούν λίγο περισσότερο και να προσθέσουν κάτι στο μύθο του δημιουργού.
Στους στίχους και πάλι την πρωτοκαθεδρία έχει ο ίδιος ο συνθέτης με εννέα συνολικά τραγούδια, ενώ έξι έγραψε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, το γνωστότερο από τα οποία είναι η "Πέτρινη καρδιά" (1967) στην πρώτη του εκτέλεση με τη Γιώτα Λύδια (ο συνθέτης κάνει τη δεύτερη φωνή), ένα τραγούδι που το βρήκαμε και στον πρώτο δίσκο της σειράς με ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα. Επίσης ο Γιώργος Σαμολαδάς έγραψε τρία τραγούδια κι άλλο ένα ο Λάκης Τσώλης. Στην ερμηνεία των τραγουδιών έχουμε και πάλι παρέλαση όλων των μεγάλων και μικρότερων αστέρων του λαϊκού πενταγράμμου της εποχής! Πάνος Γαβαλάς, Γιώτα Λύδια, Μανώλης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μενιδιάτης, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Καίτη Αμπάβη, Ελένη Ροδά και Λάκης Χαλκιάς. Προβληματική είναι η αναφορά δύο άλλων τραγουδιστών που τους βρήκαμε και στον προηγούμενο δίσκο του συνθέτη. Ένας είναι ο αναφερόμενος ως Θεοδώσης (sic) Σιναΐδης, που λογικά είναι το ίδιο πρόσωπο με τον γνωστό τραγουδιστή Θεόδωρο Σιναΐδη, και ο άλλος ο άγνωστος Φεφτζής Αττακλής που πιθανότατα είναι ο ίδιος με τον Ρόδιο Αττακλή, χωρίς να είμαι βέβαιος.
Από το υλικό της συλλογής θα σταθώ σε ένα τραγουδάκι έκπληξη, το "Πες μας αρχηγέ", σε στίχους του συνθέτη και μουσική προσαρμοσμένη στο γιεγιέδικο ποπ ύφος της εποχής που ερμηνεύει το άγνωστο νενανικό σχήμα The Star's συνοδευόμενο μάλιστα από τον συνθέτη! Όμορφα είναι δυο ζεϊμπέκικα ("Είδα πολλές που κλάψανε", "Ο ξεριζωμός") που ερμηνεύουν αντίστοιχα η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας. Ο δίσκος μάλιστα κλείνει με δυο νεότερα τραγούδια ("Τελευταίο σύνορο", "Τη βαρέθηκα τη νύχτα") με ερμηνευτή τον Λάκη Χαλκιά, τα οποία ενσωματώθηκαν και στο δίσκο 33 στροφών "Λαϊκά μονοπάτια" (1979).


(c) CD | MINOS-EMI | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: