Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Γιώργος Ζαμπέτας: Holiday in Greece (1969)

Καιρός να επιστρέψουμε σε πιο κλασικά πράγματα. Και τι καλύτερο λοιπόν από έναν Γιώργο Ζαμπέτα της χρυσής εποχής, τότε που ηχογραφούσε σωρηδόν δίσκους είτε με δικά του τραγούδια, είτε με οργανικές συνθέσεις διαφόρων δημιουργών σε αλλεπάλληλες κυκλοφορίες τουριστικού προσανατολισμού, μέσω των οποίων οι ελληνικοί σκοποί και οι ρωμαλέοι λαϊκοί χοροί περνούσαν στο διεθνές κοινό και γνώριζαν τεράστια δημοτικότητα.
Έχουμε λοιπόν σήμερα έναν τέτοιο δίσκο με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Holiday in Greece" που εκδόθηκε από την αγγλική ΕΜΙ και είχε διεθνή διανομή. Μπορεί ο τίτλος και η αισθητική του εξωφύλλου να έχουν εμφανώς τουριστική λογική, όμως το περιεχόμενο είναι εξαιρετικό! Δώδεκα καθαρά ελληνικές μελωδίες που τις απογειώνει το μαγικό παίξιμο του Ζαμπέτα και των άλλων σολίστ που συμμετέχουν. Οι πέντε από αυτές αποτελούν συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, τρεις του Μάρκου Βαμβακάρη, μία του Βασίλη Βασιλειάδη και τρεις του ίδιου του Γιώργου Ζαμπέτα.
Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις, εξαιρετική δεξιοτεχνία, απολαυστικό ακρόαμα!


(c) LP | EMI | 1969 | πηγή: tzil/d58

4 σχόλια:

blackpepper είπε...

Η χρήση του ονόματος του Ζαμπέτα στον τίτλο είναι παραπλανητικη γιατί δεν παίζει σε όλα τα κομμάτια

Άαβας / d58 είπε...

Τα πέντε κομμάτια του Ξαρχάκου και τα τρία του ίδιου είναι βέβαιο ότι τα παίζει ο Ζαμπέτας. Με σχετική βεβαιότητα επίσης θα έλεγα ότι και τα τρία κομμάτια του Βαμβακάρη πάλι ο Ζαμπέτας τα παίζει. Ξέρεις κάτι παραπάνω για το δίσκο;

blackpepper είπε...

Τα ορχηστρικά του Ξαρχάκου, εκτός από το Γιουσουρουμ που προέρχεται από το "Μοναστηράκι Τετράγωνο" είναι από το δίσκο "Ένα μεσημερι" όπου παίζουν ο Παπαδόπουλος και ο Καρνεζης, το ίδιο και για το τραγούδι στου Χαροκόπου που είναι το playback της ηχογράφησης με τον Μπιθικώτση κι όπου την ενορχήστρωση υπογράφει ο Ξαρχάκος. Στα τρια τραγούδια του Μάρκου που είναι πάλι τα play back από το Μάρκος ο Δάσκαλος μας πάλι δεν ακούγεται ο ήχος του Ζαμπετα ούτε στη συνοδεια ούτε στο σόλο με το μέρος της φωνής. Τα υπόλοιπα 3 είναι δικά του αν και στο ταξιμι ο σωστός τίτλος είναι "τα τελια ανάψανε". Με τίτλο Greek sound η συλλογη αυτή είχε βγει και στην ελληνική αγορά. Αυτα!

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Αν μιλάμε για αυτόν τον δίσκο , https://www.discogs.com/Various-Greek-Sounds/release/4522789 ... που απ' ότι βλέπω αν υπολογίσεις πως του ενός η Α' πλευρά είναι του άλλου η Β' και το ανάποδο είναι ίδια τα κομμάτια , τότε όντως στα μπουζούκια είναι εκτός του Γιώργου Ζαμπέτα και οι Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης.

http://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/stayros-ksarxakos-markos-o-daskalos-mas-ta-playback-tou-diskou , κάτω-κάτω.