Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Ζαμπέτας: Ο Τζακ Ο' Χάρα (1995)

Η συνεργασία της Βίκυς Μοσχολιού με τον Γιώργο Ζαμπέτα υπήρξε μακροχρόνια κι απέφερε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του έτσι κι αλλιώς σπουδαίου ρεπερτορίου της. Η πρώτη και σημαντικότερη φάση της σημειώθηκε κατά το διάστημα 1964-1968 στην Columbia, ενώ η δεύτερη κατά τη διετία 1971-1972 στη Philips. Η συνεργασία αυτή μας χάρισε συνολικά γύρω στα 30 τραγούδια, όλα γνωστά κι αγαπημένα (Χωρισμός, Δειλινά, Ξημερώματα, Πάει πάει, Πόρτα κλειστή τα χείλη σου, Αλήτης, Το αδιέξοδο, Το γράμμα κι η φωτογραφία κλπ.).
Λιγότερο γνωστή είναι μια τρίτη "συνεργασία" των δύο καλλιτεχνών πολύ αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν πια η μεγάλη ερμηνεύτρια σταδιακά αποσυρόταν από την ενεργό δράση. Το 1995 λοιπόν από την Eros Music κυκλοφόρησε το άλμπουμ Ο Τζακ Ο' Χάρα με δεκατέσσερα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος είχε ήδη φύγει από τη ζωή το 1992. Είναι η πρώτη μεταθανάτια έκδοση με ακυκλοφόρητα τραγούδια του συνθέτη αποδεικνύοντας τη μεγάλη του υστεροφημία, η οποία αυξανόταν συνεχώς με το χρόνο.
Δέκα τραγούδια του δίσκου έχουν στίχους του Θεόδωρου Ποάλα (γνωστού και με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου). Το ομότιτλο τραγούδι πάντως αποδίδεται σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτος το είχε ερμηνεύσει ο ίδιος ο συνθέτης στο δίσκο Περιπέτειες (1972). Οι στίχοι ανήκουν στον καταγόμενο από την Καστοριά Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και ποιητή Θεοδόση Άθα (1936-1973), τον οποίο είχε γνωρίσει ο συνθέτης στη Νέα Υόρκη το 1971. Από ένα τραγούδι επίσης έγραψαν οι Νίκος Μπακογιάννης ("Ο μπατίρης"), Κώστας Καραγιάννης ("Ομολογώ") και Ξενοφών Φιλέρης ("Ο Φραγκούλης")
Ρωμαλέες μελωδίες πάνω στη γνωστή μανιέρα του συνθέτη που ερμηνεύονται από μια γερασμένη Βίκυ Μοσχολιού σε μια εποχή που η φωνή της πια είχε χάσει το μαγικό της χρώμα, αλλά διατηρούσε σε υψηλό βαθμό της εκφραστική της δύναμη. Η ορχήστρα είναι αξιοπρεπέστατη με επικεφαλής στο μπουζούκι τον Γιάννη Μπιθικώτση και τον Μιχάλη Ζαμπέτα, γιο του συνθέτη, ο οποίος μάλιστα ερμηνεύει το τραγούδι "Ο μπατίρης". Στο φινάλε του δίσκου έχουμε μια μικρή έκπληξη με τη συμμετοχή της θαυμάσιας Παιδικής Χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου που ερμηνεύει το τραγούδι "Πάμε, φεγγάρι μου".

(c) CD | EROS MUSIC | 1995 | Επανέκδοση: 2008 | Πηγή: d58


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λάθος πληροφορία! ΟΜιχάλης Ζαμπέτας ειναι ο γιός του Ζαμπετα που τραγουδάει τον Μπατίρη ενα τραγουδι που είχε πρωτοκυκλοφορήσει σε δισκο to 1993 https://open.spotify.com/album/4WbAp4LafBFPLxR8215who?si=JJwcts46R6On_G-0_0GvtA