Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Χριστιάνα Νο 1 (1974)

Επανέρχομαι στη Χριστιάνα, γιατί έμεινε μια αιωρούμενη απορία σχετικά με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο. Το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι οι δισκογραφικοί κατάλογοι (π.χ. Δραγουμάνος) εμφανίζουν να έχει κυκλοφορήσει δίσκος της τραγουδίστριας με τον ίδιο τίτλο και το 1974 και το 1975 και μάλιστα με το ίδιο εξώφυλλο!
Διευκρινίζω λοιπόν ότι πράγματι πρόκειται για τον ίδιο δίσκο που προφανώς επανεκδόθηκε πολύ σύντομα, αλλά με μία μικρή, αν και όχι ασήμαντη διαφορά: Οι δυο δίσκοι διαφέρουν σε ένα τραγούδι! Ενώ η έκδοση του 1974 περιέχει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Σαββάτο ήσουν όνειρο" (εξαιρετικό τραγούδι!), για κάποιο λόγο η εταιρία το αφαίρεσε στην επανέκδοση και στη θέση του έβαλε το "Γιαρέμ" του Γιώργου Χατζηνάσιου! Ίσως το κριτήριο να ήταν αποκλειστικά εμπορικό, καθώς πράγματι το τραγούδι του Χατζηνάσιου έκανε τεράστια επιτυχία με τη φωνή της Χριστιάνας.
Υπάρχει επίσης μια ακόμη λεπτομέρεια: Στην πρώτη έκδοση το τραγούδι "Ξέχασέ με" αποδίδεται λανθασμένα στον Νίκο Ιγνατιάδη, ενώ βέβαια ανήκει στον διεθνή Έλληνα δημιουργό Λεό Λέανδρο (τον πατέρα της Βίκυς). Το λάθος δυστυχώς δεν αποκαταστάθηκε απόλυτα στην επανέκδοση, αφού ξέχασαν να το διορθώσουν στην ετικέτα (label) του δίσκου!
Πάντως και οι δυο εκδόσεις του πρώτου προσωπικού δίσκου της Χριστιάνας παραμένουν άνευ ψηφιακής επανέκδοσης. Κι αναρωτιέμαι: Αν κάποτε τον θυμηθεί η ψηφιακή τεχνολογία, θα ήταν τόσο δύσκολο να περιλαμβάνει 13 τραγούδια, αντί για 12;

(c) LP | Polydor | 1974 | πηγή: Νίκος

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Επιτελους την λυσαμε την απορια!!!!Ιδιος δισκος λοιπόν με ενα τραγουδι μείον!!!Να ετοιμασω ενα ωραιο ανεβασμα στο "Σαββατο ήσουν ονειρο"....!!!!