Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ηλίας Παπαγεωργίου: Ένας αητός περήφανος (1967)

Μεγάλη εθνική επέτειος η σημερινή - κοντεύουν 200 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό - και δε γίνεται να μην αφιερώσω τη σημερινή μου ανάρτηση σε κάτι επετειακό. 
Έχω βέβαια ήδη παρουσιάσει αρκετούς δίσκους εμπνευσμένους από το '21. Θυμίζω μερικούς χαρακτηριστικούς: 
Διάλεξα λοιπόν ένα ξεχασμένο και σπάνιο αναλογικό δίσκο με ρουμελιώτικα δημοτικά τραγούδια που ερμηνεύει ο σπουδαίος δημοτικός βάρδος Ηλίας Παπαγεωργίου (1933-1985). Πρόκειται για μια μεγάλη μορφή του στεριανού δημοτικού μας τραγουδιού με υπέροχη φωνή, γνωστή στους παλιότερους από πάμπολλες ραδιοφωνικές του εκπομπές, αλλά και από τον ελληνικό κινηματογράφο. O Ηλίας Παπαγεωργίου ανήκει στη μεγάλη εκείνη γενιά των ερμηνευτών του παραδοσιακού τραγουδιού της ηπειρωτικής Ελλάδας και κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε άλλα μυθικά ονόματα του χώρου, όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Τάκης Καρναβάς, ο Κώστας Σκαφίδας, ο Δημήτρης Ζάχος, η Γεωργία Μηττάκη, η Ξανθίππη Καραθανάση, η Γιώτα Βέη και τόσοι άλλοι.
Τσάμικα, συρτά και καλαματιανά εναλλάσσονται στο ρεπερτόριο αυτού του ενδιαφέροντος δίσκου. Στο κλαρίνο είναι ο Βασίλης Σκαλιώτης, στο βιολί ο Αλέκος Αραπάκης και στο λαούτο ο Αθανάσιος Πλατανιάς.
Ο δίσκος βρέθηκε σε κακή κατάσταση, αφού ένα κομμάτι του είναι σπασμένο, οπότε μερικά τραγούδια αντλήθηκαν από διαδικτυακές πηγές (YouTube), ενώ και τα εξώφυλλα αποκαταστάθηκαν με μεγάλη δυσκολία. Ο ήχος πάντως είναι καλός.

(c) LP | RCA Victor | 1967 | 
πηγή: tzil/d58/youtube

3 σχόλια:

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μας πείτε, αν αυτοί οι μουσικοί, που αναφέρετε, συνόδευαν πάντα τον Ηλία Παπαγεωργίου; Δυστυχώς παρατηρείται στους παλιούς δίσκους το ότι αναφέρονται οι μουσικοί, εξίσου σπουδαίοι και θαυμάσιοι όπως οι τραγουσιστές

Άαβας / d58 είπε...

Αυτό δεν είμαι σε θέση να το βεβαιώσω...