Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Γιώργος Ζωγράφος: Τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση (1966-1970)

Χθες, 12 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου ερμηνευτή Γιώργου Ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1936, τη μέρα δηλαδή που γεννήθηκε και η μεταξική δικτατορία, ενώ έφυγε από κοντά μας το 2005 στα 69 του μόλις χρόνια. Οι γονείς του ήταν και οι δυο ηθοποιοί κι έτσι βρέθηκε κι αυτός στον ίδιο δρόμο αποφοιτώντας μάλιστα από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Ως ηθοποιό και στα πρώτα τραγουδιστικά του βήματα τον βρίσκουμε στην ιστορική παράσταση Οδός Ονείρων (1962) του Αλέξη Σολομού και του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ παράλληλα ξεκινούσε και τις εμφανίσεις του στις πλακιώτικες μπουάτ (Συμπόσιο, Εσπερίδες, Απανεμιά, Δώμα κλπ).
Το επίσημο δισκογραφικό του ντεμπούτο σημειώθηκε το 1964 με δυο υπέροχα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή ("Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Τα γιορτινά σου φόρεσε"), για να γίνει σύντομα η πιο εμβληματική νεοκυματική φωνή με δεκάδες θαυμάσια τραγούδια που δεν έχουν χάσει ακόμη τη γοητεία τους. Συνέχισε πάντως να δίνει το δισκογραφικό του παρών και μετά το τέλος του Νέου Κύματος με πολυάριθμες ηχογραφήσεις ως τις αρχές της δεκαετίας του '90 με τελευταία του δουλειά τα Κυκλάμινα του Μάη (1990) του Γιώργου Κριμιζάκη.
Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου αυτού ερμηνευτή έφτιαξα μια συλλογή με τις "δεύτερες" εκτελέσεις που μας χάρισε στα χρόνια της Lyra και του Νέου Κύματος ηχογραφώντας χωρίς καμία αναστολή πολλά τραγούδια που είχαν σφραγίσει με την ερμηνεία τους άλλοι σημαντικοί τραγουδιστές, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Μούτσιος, η Σούλα Μπιρμπίλη, ο Γιώργος Ρωμανός, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Καλατζής, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Νταλάρας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ολοκληρωμένη επανεκτέλεση του έργου Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν (1966) των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και η εξαιρετική εκτέλεση δύο τραγουδιών από τη Μυθολογία (1965) των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου που ακούστηκαν πολύ. Επισημαίνω ότι έχω συμπεριλάβει επίσης και τρία τραγούδια, δύο του Νίκου Μαμαγκάκη ("Πέτρινα λουλούδια", "Ανθή") κι ένα του Λίνου Κόκοτου ("Τούτο το πρωί"), τα οποία ηχογραφήθηκαν από τη Lyra σχεδόν ταυτόχρονα και με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τον Μιχάλη Βιολάρη αντίστοιχα.


(c) Lyra | 1966-1970 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Να είσαι καλά που μας τον θύμησες. Του άξιζε κάτι καλύτερο στην ζωή του.