Ιδιαίτερα παραγωγικός τραγουδοποιός ο Διονύσης Τσακνής, σε όλη τη δεκαετία του '90 δεν έπαψε να έχει τακτική δισκογραφική παρουσία ανελλιπώς κάθε χρόνο! Μετά τον πετυχημένο "Αλήτη καιρό" (1991) ήρθε ένας προσωπικός δίσκος για τον Γιώργο Κατσάρη ("Ο μπαλαμός", 1992) βασισμένος στο τηλεοπτικό "Τραγούδι των γύφτων", ενώ το 1993 μας έδωσε την επόμενη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Ή ταν ή επί τας".
Πρόκειται για έναν τυπικό του ύφους του κύκλο ροκ τραγουδιών που φανερώνει την συνεχή ωρίμανση του δημιουργού με αποκρυσταλλωμένα τα χαρακτηριστικά της ροκ γραφής του διανθισμένης με ευαίσθητες μπαλάντες και στιχουργική σύγχρονου προβληματισμού με μια επίμονη πεσιμιστική διάθεση. Ξεχωρίζουν κάποια τραγούδια, όπως τα: "Οι ασκοί του Αιόλου", "Ή ταν ή επί τας", "Τόσo δα μικρό", καθώς και το τρυφερό "Αστεράκι" αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του. Πολύ ενδιαφέρουσα η επανεκτέλεση του κλασικού τραγουδιού "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον" με τη φωνή του ίδιου αυτή τη φορά και με διαφορετική ενορχήστρωση που πατάει διακριτικά στα χωράφια της λόγιας μουσικής με την όμορφη συμφωνική εισαγωγή του. Μάλιστα το θέμα του μεγάλου αυτού τραγουδιού δίνεται στο φινάλε και σε οργανική παραλλαγή με διαλεκτική συνύπαρξη της συμφωνικής και ροκ οργανικής συνοδείας! Άλλωστε οι συμφωνικές ανησυχίες του Τσακνή θα γίνουν πιο ξεκάθαρες σε μεταγενέστερες δουλειές του, όπως στη ζωντανή ηχογράφηση "Παίζοντας με δυο ορχήστρες" (2000).
Πάντως το τραγούδι που ακούστηκε περισσότερο από το δίσκο ήταν το "Φορέας" με τη συμμετοχή του Λάκη Λαζόπουλου, ένα τραγούδι που ακούστηκε και στην πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά "Δέκα μικροί Μήτσοι". Σημειώνω επίσης ότι στο δίσκο κάνει και την πρώτη στιχουργική του εμφάνιση ο Οδυσσέας Ιωάννου με το "Τραγούδι για φίλους". Στα φωνητικά συμμετέχουν επίσης ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Γιώργος Δημητριάδης. Την ενορχήστρωση αυτή τη φορά επιμελήθηκε ο Μιχάλης Μουστάκης (πρώην μέλος των Φατμέ και στη συνέχεια των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω) με τη σύμπραξη του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα.