Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: 60 Χρόνια μαζί - Ηρώδειο, 2023

Ολοκληρώνουμε εδώ το εκτεταμένο αυτό αφιέρωμα στην όψιμη δισκογραφία του σπουδαίου συνθέτη Χρήστου Λεοντή με ένα τριπλό άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2024. Τίτλος του: 60 Χρόνια μαζί: Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο. Πρόκειται για μια χορταστική έκδοση απλωμένη σε τρεις ψηφιακούς δίσκους που καταγράφουν τη μεγάλη συναυλία του συνθέτη στο Ηρώδειο το βράδυ της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων συνεχούς δημιουργικής παρουσίας του στα μουσικά μας πράγματα. Το υλικό λοιπόν αυτής της μαγικής βραδιάς εκδόθηκε από το Μετρονόμο σε μια πολύ επιμελημένη έκδοση σε μορφή βιβλίου με πλουσιότατο περιεχόμενο από τη διαχρονική πορεία του συνθέτη μέσα από τους μεγάλους σταθμούς της σπουδαίας του καριέρας.
Το ανθολογούμενο υλικό περιλαμβάνει 37 συνολικά τραγούδια που καλύπτουν ισορροπημένα τις έξι δημιουργικές δεκαετίες του συνθέτη από το 1963 που πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο μαζί με τον Μάνο Λοΐζο δίπλα στο Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν παρουσίασε και το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Το σπίτι γέμισε με λύπη" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Έχουμε λοιπόν δείγματα απ' όλες τις ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές του συνθέτη, όπως: Καταχνιά (1964), Ανάσταση ονείρων (1966), Δώδεκα παρά πέντε (1971), Αχ, έρωτα (1974), Καπνισμένο τσουκάλι (1975), Μαντζουράνα στο κατώφλι (1980), Πυγολαμπίδες (1994), Έρωτας αρχάγγελος (2007), Πρωινό άστρο (2011), Φλόγα που καίει (2017), αλλά και από θεατρικούς δίσκους και παραστάσεις, όπως:  Παραστάσεις (1975), Καντάτα Ελευθερίας (1999), Χελιδών Ηδομένη... (2010), καθώς και κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια, όπως ο "Ρωμηός" σε ποίηση Γεωργίου Σουρή.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Πάνος Μπούσαλης και Σταμάτης Κραουνάκης, ενώ είχαμε και την εμφάνιση της διάσημης Ισπανίδας ερμηνεύτριας Maria del Mar Bonet, η οποία ερμήνευσε το αριστουργηματικό τραγούδι του συνθέτη "Ξενιτεμένο μου πουλί" στην ισπανική του εκδοχή ("Carta al' exili"), όπως το είχε πρωτοτραγουδήσει σε προσωπικό της δίσκο το 1987. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος και τη σκηνοθεσία ο Κωστής Καπελώνης. 
Μικρές ζωντανές παρεμβάσεις στη ροή του προγράμματος έκανε κι ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος μας εξομολογείται:
«Το Μάρτιο του 1963, στο Θέατρο «Ακροπόλ», ο Μίκης Θεοδωράκης μας παρουσίασε, εμένα και το Λοΐζο, στην παρθενική μας συναυλία, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζαμε, τη μουσική και τα τραγούδια μας στο κοινό. Τρεις μήνες αργότερα, ο Μάνος Χατζιδάκις, το επανέλαβε στους θεατρόφιλους, με ευχές και θερμά λόγια, στη «Μαγική Πόλη», την παράσταση που ανέβασαν με το Μίκη, στο θέατρο «Παρκ». Ήταν το βάπτισμα στο μαγικό χώρο της μουσικής. Μια απέραντη, διάπλατη λεωφόρος άνοιξε! Πέρασαν 60 χρόνια από τότε… Στην 60χρονη αυτή πορεία οι εμπειρίες ήταν πολλές. Μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους, τραγούδια λυρικά, ερωτικά, χορευτικά, στοχαστικά κλπ.. Μ’ αυτά, μαζί ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε, αγωνιστήκαμε… Μαζί πορευτήκαμε αναζητώντας την ομορφιά, και την ελπίδα. Αυτή η συγκυρία, μου δημιούργησε μιαν ακατανίκητη επιθυμία και βαθύτερη εσωτερική ανάγκη να επιχειρήσω να επικοινωνήσω ξανά, μαζί σας, να μπω στην καθημερινότητά σας, που είναι και δική μου, σ’ ένα υπέροχο ταξίδι, με γεμάτο το δισάκι της ζωής στην πλάτη. Το τραγούδι έχει αυτή τη θεϊκή δύναμη της διείσδυσης στην ανθρώπινη ψυχή, του στοχασμού, της συγκίνησης. Η μακρόχρονη αυτή, 60χρονη πορεία, δεν ήταν εύκολη, ούτε ρόδινη. Όμως η αγάπη σας, η μεγάλη αγκαλιά σας, έδιναν φτερά και φούντωναν όλο και περισσότερο τη δύναμη μέσα μου, ώστε να μπορέσω να φανώ άξιος συμπαραστάτης της καθημερινής αναζήτησης της ομορφιάς και του ονείρου».


(c) 3CD | Μετρονόμος | 2024 | Πηγή: Δημ.Δημ./d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, σπουδαίο αφιέρωμα!