Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Σταύρος Ξαρχάκος: Κόσμε, αγάπη μου (1969)

Ο δίσκος "Κόσμε αγάπη μου" είναι ο τρίτος κύκλος τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου μετά το "Ένα μεσημέρι" (1966) και τα "Χρώματα" (1968) με κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δίσκων ότι ερμηνεύονται από τους ίδιους τραγουδιστές! Πρόκειται για έναν λαϊκό δίσκο πάνω στη γνωστή συνταγή που γνώριζε πολύ καλά ο συνθέτης από την πολύ πετυχημένη θητεία του στο τραγούδι για επτά χρόνια ήδη από το 1962 που πρωτοεμφανίστηκε. Ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του, εδώ φαίνεται μια διάθεση να προσθέσει καινούργια πράγματα στην ενορχήστρωση από το χώρο του ποπ τραγουδιού διαμορφώνοντας ένα πιο ανάλαφρο ύφος που θα γίνει εντονότερα αισθητό στην επόμενη δουλειά του ("Ξαρχάκος+Κόκοτας").
Όπως είπα παραπάνω, κι εδώ έχουμε τους ίδιους ερμηνευτές που χρησιμοποίησε ο συνθέτης και στις προηγούμενες δυο δουλειές του: Τον Γρηγόρη Μπιθικκώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Σταμάτη Κόκοτα. Υπέροχοι και οι τρεις, είναι φανερό ότι έχουν μια ιδιαίτερη "χημεία" με τις μελωδίες του συνθέτη και τις υπηρετούν με θαυμαστή συνέπεια.
Και όπως συχνά συνέβη και με άλλες δουλειές του συνθέτη, έτσι κι αυτός ο δίσκος έχει κινηματογραφική αφετηρία, αφού τα τραγούδια γράφτηκαν για την ταινία της Finos Film "Γυμνοί στο δρόμο" σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία πραγματεύεται το κακό το ριζικό του αδικημένου παλικαριού που βρίσκεται στο δρόμο χωρίς στον ήλιο μοίρα. Είναι η εποχή που ο Νίκος Κούρκουλος αναρριπίζει τα ανδρικά απωθημένα αναβαθμίζοντάς τα σε επίπεδο κοινωνικής εποποιίας επ' αγαθώ των κινηματογραφικών ταμείων, βεβαίως βεβαίως. Δίπλα του η λαϊκή καλλονή Ζωή Λάσκαρη να ολοκληρώνει την καταρράκωση του ανδρικού εγωισμού ως άλλη Ελένη μπροστά στα μάτια του χαροκαμένου Πρίαμου. Στην ταινία τα τραγούδια ερμήνευσε συγκλονιστικά η Μαρινέλλα και ο Νίκος Κούρκουλος, αλλά αυτή η εκτέλεση δεν δισκογραφήθηκε δυστυχώς ποτέ, εκτός από το τραγούδι "Τα ρολόγια" με τον Κούρκουλο.
Ο Ξαρχάκος έκανε πολύ σοβαρά τη δουλειά του κι έγραψε υπέροχα τραγούδια και πάλι. Ξεχωρίζει το εναρκτήριο "Μην πιεις νερό" και το "Αστέρι στο παράθυρο" με τη Βίκυ Μοσχολιού, αλλά και τα μελωδικά κι ευαίσθητα "Νανούρισμα" και "Τα ρολόγια" που ερμηνεύει έξοχα ο μέγας Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η μελωδία του τελευταίου αποτελεί και τον οργανικό επίλογο του δίσκου.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε το σενάριο της ταινίας και φυσικά τους στίχους των τραγουδιών βασισμένος στο θεατρικό του έργο "Η γειτονιά των αγγέλων", στο οποίο παλιότερα είχε βάλει μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης. Κάθε τραγούδι περιγράφει και μια δραματική σκηνή. Όλα μαζί συνιστούν το παζλ μιας σύγχρονης λαϊκής τραγωδίας.

(c) LP | EMI Columbia | 1969 | πηγή: tzil./d58