Ο Πέτρος Πανδής (Κέρκυρα 1941) ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60 τραγουδώντας σε πλακιώτικες μπουάτ. Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψαν ο Σπήλιος Μεντής και ο Νότης Μαυρουδής. Το 1968 συμμετείχε στο μεγάλο δίσκο του Νότη Μαυρουδή "Άσμα ηρωικό κιαι πένθιμο για τον χαμένο ανθυοπολοχαγό της Αλβανίας" σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ενώ λίγο αργότερα λόγω του χουντικού καθεστώτος εγκατέλειψε την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Εκεί λοιπόν είχε τη μεγάλη τύχη το 1971 να συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε απελαθεί από την Ελλάδα. Η συνέχεια ήταν λαμπρή για τον τραγουδιστή, ο οποίος ενσωματώθηκε στη σταθερή ομάδα ερμηνευτών του μεγάλου συνθέτη, δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη, και μαζί τα επόμενα τρία χρόνια γύρισαν όλο τον ελεύθερο κόσμο δίνοντας εκατοντάδες συναυλίες. Μεταπολιτευτικά ο Πανδής συμμετείχε στην πρώτη ηχογράφηση του "Canto general" (1975) και στον σημαντικό κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Μπαλάντες" (1975).
Την άνοιξη λοιπόν του 1974, μερικούς μήνες πριν καταρρεύσει το καθεστώς των δικτατόρων, ο Πέτρος Πανδής με τη Μαρία Φαραντούρη μαζί με τους κιθαριστές Νίκο Μωραΐτη και Νίκο Μανιάτη, είχαν σχηματίσει ένα μικρό κουαρτέτο κι έδωσαν μια σειρά συναυλιών στη Δυτική Γερμανία, πάντα με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ηχογραφημένο υλικό αυτών των συναυλιών καταγράφηκε σε ένα δίσκο βινυλίου που εκδόθηκε στο Παρίσι αργότερα, το 1976, από την ετιαρεία Delta, με τίτλο "Petros Pandis chante les Ballades de Mikis Theodorakis". Περιλαμβάνονται δώδεκα λυρικά τραγούδια του Μίκη από τρεις παλιότερους κύκλους τραγουδιών του, δηλαδή τις "Μικρές Κυκλάδες" (ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), το "Ένας όμηρος" (ποίηση Brendan Behan) και το "Αρκαδία ΙΙ" (ποίηση Μάνου Ελευθερίου). Υπέροχες οι ερμηνείες του Πέτρου Πανδή με την αρρενωπή και άκρως εκφραστική φωνή του και με τη λιτή κιθαριστική συνοδεία των δύο Ελλήνων κιθαριστών που υπογράφουν και τη διασκευή των τραγουδιών.