Κλείνουμε σήμερα το αφιέρωμα στο "ελαφρό" τραγούδι, όπως το γνωρίσαμε μέσα από τις αναβιώσεις του κατά τη δεκαετία του '80 με τις ποικίλες επανεκτελέσεις που πέρασαν στην ελληνική δισκογραφία με τις φωνές πολλών και εκλεκτών ερμηνευτών.
Το 1987 ήταν η σειρά της Αρλέτας να μας δώσει τη δική της ματιά στο ρετρό υλικό της προπολεμικής και πρώτης μεταπολεμικής περιόδου που είχε αποφέρει εκατοντάδες υπέροχες μελωδίες συγκινητικής ευαισθησίας και τρυφερότητας. Επέλεξε τραγούδια μερικών από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς του είδους, όπως ο Αττίκ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Μίμης Κατριβάνος, ο Γιάννης Βέλλας, ο Μενέλαος Θεοφανίδης και ο Λεό Ραπίτης.
Δώδεκα τραγούδια χαμηλόφωνα και άκρως μελωδικά που πατάνε ιδανικά στην εκφραστική φωνή της Αρλέτας. Το ομότιτλο τραγούδι ανήκει στον Αττίκ και γράφτηκε το 1930. Παλιότερο απ' όλα το τραγούδι "Από μέσα πεθαμένος", πάλι του Αττίκ, γραμμένο το 1917. Ξεχωρίζουν επίσης τα υπέροχα τραγούδια: "Δυο πράσινα μάτια" του Μίμη Κατριβάνου που πρώτη ερμήνευσε η Κούλα Νικολαΐδου, τραγούδι με διεθνή καριέρα, και "Ήρθες αργά" του Γιάννη Βέλλα με την Κάκια Μένδρη.
Από τη μεταπολεμική εποχή έχουμε τα τραγούδια: "Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα" (1946) του Μενέλαου Θεοφανίδη που πρώτη ερμήνευσε η Στέλλα Γκρέκα, "Καινούργια τώρα ζωή" (1947) του Λεό Ραπίτη με τη Σοφία Βέμπο, "Ήταν γραμμένο στη ζωή να σε γνωρίσω" (1947) του Μίμη Κατριβάνου από την ταινία της Έλλης Λαμπέτη "Τα παιδιά της Αθήνας", και το αριστουργηματικό "Ας ερχόσουν για λίγο" (1948) του Μιχάλη Σουγιούλ με τη Δανάη.
Σημειώνω επίσης ότι το τραγούδι "Θα ξανάρθεις" (1934) με τη Δανάη είναι ένα από τα πρώτα πρώτα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη και η πρώτη εμφάνιση του Αλέκου Σακελλάριου ως στιχουργού. Επίσης το τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη "Ψεύτικα βγήκανε όσα ονειρεύτηκα" (1938) γράφτηκε για την επιθεώρηση "Σιλουέτα" των Βασίλη Σπυρόπουλου και Πάνου Παπαδούκα.