Μέσα στον καταιγισμό των δισκογραφικών κυκλοφοριών με έργα του Μίκη Θεοδωράκη τη χρονιά της Μεταπολίτευσης βγήκαν στην αγορά αμέτρητες επανεκδόσεις ηχογραφήσεων ποικίλων προελεύσεων που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα στην ξένη αγορά και βρήκαν τώρα την ευκαιρία να περάσουν και στο ελληνικό κοινό.
Όπως ξέρουμε, ο Μίκης στα πρώτα χρόνια της χούντας γνώρισε μύριες περιπέτειες από το καθεστώς, είτε με φυλακίσεις στην περίφημη Οδό Μπουμπουλίνας, είτε με κατ' οίκον περιορισμό στην ορεινή Αρκαδία, ώσπου κατάφερε να αναπνεύσει ελεύθερος με τη φυγή του στο εξωτερικό και τη μνημειώδη περιήγησή του στα πέρατα της οικουμένης με το μουσικό του σχήμα παρουσιάζοντας το έργο του σε ατέρμονες συναυλίες.
Αυτό βέβαια είχε ήδη ξεκινήσει και πριν ο ίδιος βρεθεί κοντά στους μετέπειτα αχώριστους συνεργάτες του (Γιάννη Διδίλη, Μαρία Φαραντούρη, Αντώνη Καλογιάννη, Πέτρο Πανδή). Το μουσικό σχήμα "Λαϊκή ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη" με επικεφαλής τον μαέστρο-πιανίστα Γιάννη Διδίλη είχε αρχίσει να συστήνει το έργο του μεγάλου συνθέτη στο κοινό του Παρισιού από τα πρώτα χρόνια της χούντας. Κάποιες από αυτές τις συναυλίες ηχογραφούνταν και εκδίδονταν από ξένες εταιρίες με πρόχειρο υλικό, αλλά αυθεντικό και ενδεικτικό μιας αισθητικής που επέβαλαν οι ειδικές συνθήκες.
Από τέτοιου είδους λοιπόν ζωντανές συναυλιακές ηχογραφήσεις προέκυψε και το υλικό του "γαλλικού" δίσκου "Les bouzouki de Mikis Theodorakis" που αρχικά εκδόθηκε το 1968 με ένδεκα σπουδαία τραγούδια του συνθέτη (το ένα ορχηστρικό) ερμηνευμένα από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη με μουσική διεύθυνση του Γιάννη Διδίλη. Ο δίσκος επανεκδόθηκε στην Ελλάδα το 1974 από τη Minos με τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη" (παρόλο που συμμετέχει και ο Αντώνης Καλογιάννης), ενώ το 1976 και το 1978 επανεκδόθηκε διαδοχικά από τις εταιρίες Delta και General με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, αλλά με εντελώς διαφορετικά εξώφυλλα.