Το 2003 είχε κυκλοφορήσει η πρώτη εγγραφή των "Ωδών" σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου στη φόρμα σουίτας για φωνή και πιάνο. Το σημαντικό αυτό έργο γνώρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, καθώς ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε ζωντανά σε συναυλία του συνθέτη στο Ηρώδειο, ενώ το καλοκαίρι του 2005 παρουσιάστηκε εκ νέου σε συναυλία που δόθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.
Στις ζωντανές αυτές παρουσιάσεις το έργο εκτελέστηκε σε αναμορφωμένη εκδοχή, καθώς πλέον το συνοδευτικό πιάνο έδωσε τη θέση του σε πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Τα φωνητικά μέρη απέδωσε με τη στιβαρή ερμηνευτική του εκφραστικότητα ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο διακεκριμένος λόγιος συνθέτης Μιχάλης Τραυλός. Συμμετείχε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία Νέων του Δήμου Κηφισιάς. Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός.
Η ηχογράφηση της ζωντανής αυτής παρουσίασης του έργου στην Αρχαία Ολυμπία εκδόθηκε σε δίσκο το 2007 από την ΜΒΙ. Συμπληρωματικά στην έκδοση περιλαμβάνονται σε ζωντανή ηχογράφηση από την ίδια συναυλία και δύο από τα τρία μέρη (2ο και 3ο) του παλιότερου ορχηστρικού συνθέματος του Ηλία Ανδριόπουλου με τίτλο "Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα" με σολίστ στο σαντούρι την Αγγελίνα Τκάτσεβα και ενορχήστρωση του Νίκου Φυλακτού. Η πλήρης μορφή του έργου είχε κυκλοφορήσει το 1978 με τίτλο "Κοντσέρτο για σαντούρι και ορχήστρα".
Ο συνθέτης σημειώνει για το περιεχόμενο της έκδοσης: "Οι Ωδές ως μουσικό πια έργο που θεμελιώνεται στην ποίηση του Ανδρέα Κάλβου ανήκουν στην περιοχή του λυρικού νοσταλγικού ρομαντσιμού. Καλύπτουν με λόγο και με ήχο ευγενικά αισθήματα που άνθισαν σε μια αναγεννησιακή περίοδο για την Ελλάδα, όπου παράλληλα με την εξέγερση της φυλής ξεπρόβαλαν και τα πρώτα πνευματικά σκιρτήματα στο χώρο της ποίησης και της μουσικής με τον Σολωμό, τον Κάλβο και τον Μάντζαρο. Ελληνικό γνώρισμα καθετί το μεγάλο να το φυσάει το αεράκι της τέχνης (...) Από την ακρόαση του έργου θα δούμε την κύρια μελωδική γραμμή της φωνής να κινείται χωρίς ακροβασίες στα όρια της ανθρώπινης ανάσας (...) Ως γενικό άκουσμα οι Ωδές αναδίνουν κάτι σαν προσευχή, σαν δέηση μέσα στην απόλυτη σιγή της νύχτας, τότε που οι άνθρωποι νιώθουν τα πιο βαθιά πράγματα".