Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα ειδικό αφιέρωμα στους Έλληνες θεράποντες του δημοφιλέστερου ίσως μουσικού οργάνου, της κιθάρας, ξεκινώντας από μια εξαιρετική συγκεντρωτική έκδοση, ένα διπλό άλμπουμ σε συσκευασία κασετίνας που επιμελήθηκε ο Νότης Μαυρουδής και είναι επικεντρωμένο στους Έλληνες κλασικούς κιθαριστές που σπάνια καταφέρνουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.
Πρόκειται για μια ιστορική καταγραφή ηχογραφημένων πρωτότυπων συνθέσεων ή διασκευών, ελληνικών και ξένων, για κλασική κιθάρα που ερμηνεύουν οι σημαντικότεροι Έλληνες δεξιοτέχνες του οργάνου, οι οποίοι είναι πράγματι πολυάριθμοι* και ιδιαίτερα αξιόλογοι, από τους πιο παλιούς, όπως ο Δημήτρης Φάμπας κι ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, μέχρι τους νεότερους και σύγχρονους, μερικοί από τους οποίους μάλιστα έχουν ήδη κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση, όπως η Έλενα Παπανδρέου, η Αντιγόνη Γκόνη και η Ελευθερία Κοτζιά.
Εδώ λοιπόν βρίσκονται, πέρα από τους προαναφερθέντες, και πολλά γνωστά ονόματα κιθαριστών, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Ευάγγελος Ασημακόπουλος και Λίζα Ζώη, ο Ευάγγελος Μπουντούνης με τη Μάρω Ραζή, ο Ιάκωβος Κολανιάν, ο Γιώργος Μουλουδάκης, ο Κώστας Γρηγορέας, ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, η Στέλλα Κυπραίου, ο πρόωρα χαμένος και αξιόλογος συνθέτης Κυριάκος Τζωρτζινάκης, ο Παναγιώτης Μάργαρης και φυσικά ο μέντοράς του Νότης Μαυρουδής που φρόντισε τη σπουδαία αυτή έκδοση για λογαριασμό της ετικέτας Corifeo της Eros Music. Ανάμεσα στα έργα βρίσκουμε και την πρώτη αριθμημένη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι "Για μια μικρή λευκή αχιβάδα" (1947-48) αρχικά γραμμένη για πιάνο, εδώ όμως κατάλληλα μεταγραμμένη για δύο κιθάρες.
Η έκδοση φιλοξενεί κι ένα θαυμάσιο επεξηγηματικό κείμενο του φίλου Γιώργου B. Μονεμβασίτη, κορυφαίου σύγχρονου ιστορικού της μουσικής μας, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή μου επισήμανε τη σημασιολογική διαφορά μεταξύ των όρων "κιθαρίστας" και "κιθαριστής" διευκρινίζοντας ότι κιθαρίστας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε παίζει μια ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα, ενώ κιθαριστής είναι μόνο ο δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας που ερμηνεύει έργα του λόγιου ρεπερτορίου. Γιαυτό βεβαίως και η σωστή ανάγνωση των κεφαλαίων γραμμάτων του τίτλου αυτής της έκδοσης είναι: "Μισός αιώνας Έλληνες κιθαριστές".
Εντύπωση μού προκάλεσε αρχικά η απουσία ενός από τους γνωστότερους σύγχρονους κιθαριστές μας, του Κώστα Κοτσιώλη, αλλά και του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, ο οποίος έχει τιμήσει ιδιαίτερα μέσα στο έργο του την κλασική κιθάρα
(Εκδρομή, Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα, Νέα Εκδρομή, 22 Κομμάτια για Κιθάρα). Την εξήγηση μού έδωσε πάλι ο Γιώργος Μονεμβασίτης:
"Ο κάθε ανθολογούμενος κιθαριστής επέλεξε το ηχογράφημά του που θα κοσμούσε την έκδοση. Αιτιολογείται έτσι η απουσία του Νίκου Μαμαγκάκη ως συνθέτη. Η Έλενα Παπανδρέου που έχει τιμήσει το έργο του Νίκου Μαμαγκάκη με τις ερμηνείες και τις ηχογραφήσεις της, αλλά και έχει τιμηθεί από αυτόν, δεν επέλεξε δικό του έργο, αλλά έργο του Ρώσου συνθέτη Νικίτα Κόσκιν! Ο Κώστας Κοτσιώλης αρνήθηκε να συμμετέχει στο εγχείρημα για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από όλους. Στο συνοδευτικό του κείμενο, για την έκδοση, ο Νότης Μαυρουδής αναφέρει υπαινικτικά μεν, σαφώς δε: "Υπήρξε περίπτωση που η άρνηση συμμετοχής έκανε ώστε να λείψει από την "ελληνική παρέα" ένας από τους κρίκους της αλυσίδας...".
* Με την ευκαιρία αυτή και δεδομένου ότι η έκδοση φέρει την υπογραφή του πολυπράγμονος Νότη Μαυρουδή, να αναφέρω ότι πρόσφατα προμηθεύτηκα έναν ογκώδη τόμο 1140 σελίδων μεγάλου μεγέθους με τίτλο "Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο" (έκδ. Ianos, 2013) που επιμελήθηκε ο σπουδαίος αυτός θεράπων της μουσικής τέχνης και που μέσα από μια απίθανη καταγραφή κάθε ονόματος που με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκεται στο πεδίο της μουσικής στο παγκόσμιο στερέωμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εντόπισα και μια ιδιαίτερη ενότητα αφιερωμένη στους Έλληνες Κλασικούς Κιθαριστές, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ καταγράφονται συνολικά 442 ονόματα! Εκπληκτικό, ομολογουμένως!