Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005) κατέχει κεντρική θέση στην ακμαία πρώτη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής ποίησης κινούμενος στις παρυφές του υπερρεαλισμού και κυρίως στο πεδίο του συμβολισμού. Παρά τον ελεύθερο στίχο της γραφής του στάθηκε σημαντικός τροφοδότης της έμπνευσης πάμπολλων συνθετών μας, οι οποίοι ανέτρεξαν στην ποίησή του και συχνά μας χάρισαν αξιόλογες μουσικές προσεγγίσεις. Μόλις το 1947, πριν καλά καλά εκδοθούν, ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποίησε δυο ποιήματά του (Ένας ναύτης στο φεγγάρι, Ο βαρκάρης των κεραυνών) που δισκογραφήθηκαν το 1975 με τίτλο "Δυο ναυτικά τραγούδια". Το ένα από αυτά (Ένας ναύτης) το μελοποίησε υπέροχα και ο Σταύρος Κουγιουμτζής στο δίσκο του "Μικραίνει ο κόσμος" (1982). Το ποίημα "Ο τρελός λαγός" έχει γνωρίσει πολυάριθμες μελοποιήσεις κατά καιρούς με πρώτη αυτή του Νίκου Κυπουργού (Νίκος Κυπουργός 2, 1970), ενώ το 1975 στην "Τρίτη Ανθολογία" ο Γιάννης Σπανός μας έδωσε το "Στρατιώτης ποιητής". Το 1985 ο Κυριάκος Σφέτσας βασίστηκε σε ποίηση του Σαχτούρη για το έργο του "Τοπίο-Ερωτικό τραγούδι" κι ακολούθησαν μελοποιήσεις του Θανάση Νικόπουλου και κυρίως του Μιχάλη Σιγανίδη σε μια σειρά ηχογραφήσεών του κατά το διάστημα 1990-2008.
Το 2022 είχαμε μια εντυπωσιακή επιστροφή του ποιητή στην ελληνική δισκογραφία με δυο ολοκληρωμένες εργασίες βασισμένες εξολοκλήρου σε δική του ποίηση. Η μία έχει τίτλο "Τα δώρα" και υπογράφεται από τον Γιώργο Νικητόπουλο. Η δεύτερη ανήκει στην Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Θα σταθώ λοιπόν σήμερα στη μελοποίηση της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από την Polyphoniki Records. Τίτλος του άλμπουμ: "Πασιφάη". Ο τίτλος είναι παρμένος από το ομώνυμο ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη, από τα ένδεκα συνολικά του δίσκου, όλα προερχόμενα από τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα Άπαντα (Κέδρος, 2007). Απλές ατμοσφαιρικές μελωδίες και ρυθμικά σχήματα ενορχηστρωμένα με λιτή οργανική συνοδεία που περιλαμβάνει πιάνο, κλασική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα και σαξόφωνο με την επιμέλεια του Θοδωρή Χατζηλάμπρου και της συνθέτριας, η οποία συμμετέχει και ως ερμηνεύτρια σε ένα τραγούδι, ενώ στο φινάλε απαγγέλλει το ποίημα "Μότσαρτ" με συνοδεία μιας μελωδίας για πιάνο και κιθάρα που αποτελεί διασκευή του Adagio από το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.23 του Μότσαρτ. Βασικοί ερμηνευτές των τραγουδιών είναι η Δάφνη Πανουργιά και ο Διονύσης Κωστής, ενώ με ένα τραγούδι συμμετέχουν ο Κώστας Θωμαΐδης και η Βασιλική Κωνσταντέλλου.