Στη σκιά της εμπορικής δισκογραφίας κινείται πάντα ένας λαμπρός κόσμος σπουδαίων δημιουργών που σπάνια αποσπούν τα φώτα της ευρείας δημοσιότητας, ωστόσο έστω και στο παρασκήνιο ο κόσμος αυτός παράγει έργο σημαντικό που ίσως σε πρώτο χρόνο περιορίζεται σε ένα ειδικό κοινό, αλλά ακριβώς ο χρόνος είναι και ο μεγάλος του σύμμαχος για μελλοντική ανακάλυψη και καταξίωση.
Με αφορμή αυτή τη μελαγχολική διαπίστωση θα ήθελα να παρουσιάσω σήμερα μια πολύ ιδιαίτερη δισκογραφική στιγμή, από τις πάμπολλες που μας χάρισε κατά καιρούς ο Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι. Μια δισκογραφική έκδοση που υπογράφεται από δυο δυνατές φωνές του λόγιου μουσικού πεδίου, του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη και του κοντρατενόρου Άρη Χριστοφέλλη, οι οποίοι συναντήθηκαν στο μουσικό κύκλο "Τέσσερα έργα για τον Άρη Χριστοφέλλη" (Σείριος, 2002).
Την ειδικότερη αφορμή για την παρουσίαση του συγκεκριμένου δίσκου έλαβα από την ομολογουμένως ευχάριστη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο πρόσφατος σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπου το όνομα του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη φιγουράρει στη θέση του υπουργού πολιτισμού! Ο συνθέτης γεννήθηκε το 1959 το Ρέθυμνο και κουβαλώντας άρτιες μουσικές σπουδές δίπλα σε έναν Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου, έναν Ιάννη Ξενάκη, αλλά κι έναν Πιέρ Μπουλέζ, διαγράφει ήδη μια πολύ παραγωγική διαδρομή με πλούσια εργογραφία που υπερβαίνει τα εκατό έργα και μάλιστα σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα που περιλαμβάνει όπερες, ορατόρια, σκηνική μουσική για αρχαίο δράμα, συμφωνικές συνθέσεις και μουσική δωματίου. Έχει πάμπολλες ζωντανές παρουσίες σε εκατοντάδες συναυλίες ανά την υφήλιο κι έχει αποσπάσει πολλά βραβεία.
Ο Άρης Χριστοφέλλης (γενν. 1960) είναι από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς σύγχρονους κοντρατενόρους με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που απλώνεται από την Αναγέννηση ως τη σύγχρονη εποχή, καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφία για λογαριασμό της EMI, όπως: L' age d' or des Castrats (1986), Hommage a Farinelli (1988), Farinelli et son temps (1994), Les Castrats au temps de Mozart (1996).
Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει τέσσερις φωνητικές συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη για κοντρατενόρο και διάφορα οργανικά σύνολα (σόλο πιάνο, κουιντέτο εγχόρδων, ορχήστρα εγχόρδων). Παλιότερο είναι το έργο "Έρως Δαίμων" (1991) για φωνή και δύο πιάνα, βασισμένο σε ποίηση της Σαπφώς. Αναπτύσσεται σε δύο μέρη και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1992 από την Ομάδα Εδάφους, ενώ ηχογραφήθηκε ζωντανά στις 26 Μαΐου 1993 στη Viilla Medici της Ρώμης.
Ακολουθεί το έργο "Βάκχες" (Εισαγωγή) για φωνή και ορχήστρα εγχόρδων σε κείμενο του Γιάννη Χουβαρδά και του συνθέτη που ερμηνεύεται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Τρίτο κατά σειρά είναι το "Τραγούδι της Έντα Γκάμπλερ" για φωνή και πιάνο σε στίχους πάλι του Γιάννη Χουβαρδά και του συνθέτη, βασισμένο στο κλασικό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν που ανέβηκε τον Μάρτιο του 1994 από το Θέατρο του Νότου.
Το τελευταίο έργο της σειράς είναι ο "Χιονάνθρωπος", εξαμερής σύνθεση για φωνή και κουιντέτο εγχόρδων με συνοδεία πιάνου σε κείμενο της Έλενας Πέγκα και μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία του οργανισμού Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997.
Ο δίσκος συμπληρώνεται και με μιά πέμπτη σύνθεση για σόλο πιάνο με τίτλο "Τρία ψάρια της Μεσογείου" που γράφτηκε κατά παραγγελία του The Michael Marks Charitable του Λονδίνου.
Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύει φυσικά ο Άρης Χριστοφέλλης. Πιάνο παίζει η Ελισάβετ Κουναλάκη, βιολί οι Ηρώ Σειρά και Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιόλα η Χαρά Σειρά, βιολοντσέλο οι Renato Ripo και Vangeli Nina.